BALTIC DAIRY BOARD PRADĖS GAMINTI SŪRIUS

Pieno perdirbimo įmonė SIA „Baltic Dairy Board“ (BDB), kuri iki šiol gamino grietinėlę, baltymų koncentratą ir permeatą, planuoja pradėti sūrio kaip pagrindinio galutinio produkto gamybą.

BDB planuoja įsigyti įrangos kompleksą, kuris leis apdoroti žalią pieną ir paruošti pieno mišinius. Ši įranga yra „VILVI Group“ statomos sūrių gamyklos Bauskėje dalis. Bendra investicijų suma viršys 40 mln. eurų, iš kurių dalį finansuos „Citadele“ bankas, dalį – „Altum“, taip pat dalį investicijų skirs pati Įmonė, o kitai daliai planuojama pritraukti Latvijos kaimo paramos tarnybos (LAD) paramą.

Projekto metu bus pristatyti du nauji, inovatyvūs sūrių produktų tipai: nebrandinto ir brandinto sūrio su 48 % riebalų sausoje medžiagoje. Taip pat planuojama pradėti gaminti naują puskietis „Gouda“ sūrį ir šviežią „Cagliata“ sūrį su augaliniais riebalais. Iki šiol tokio tipo sūrių gamyba, kai pieno riebalai yra pakeičiami augaliniais, Latvijoje nebuvo vykdoma.

Šio projekto metu BDB pradės gaminti Latvijoje dar negamintus, tačiau Lietuvoje, motininės įmonės „Vilkyškių pieninė“ Vilkyškių tyrimų dėka sukurtus produktus. Šie produktai jau sulaukė didelio susidomėjimo pasaulio rinkose.

Sūrio gamybos pradžia turės reikšmingų pokyčių BDB ir „Vilvi Group“ veikloje bei pieno perdirbimo procesams Latvijoje bei visame Baltijos regione.

Pirmiausia, sūrio gamybos linija padidins „Vilvi Group“ įmonėse gaminamo ir eksportuojamo sūrio kiekį. Antra, didelis kiekis pieno, kurį „Vilvi Group“ jau daugelį metų superka Latvijoje ir Estijoje (daugiau nei 250 tonų per dieną) ir veža perdirbimui į gamyklas Lietuvoje, nuo šiol bus perdirbamas vietoje – Latvijoje, Bauskėje, ir sukurs pridėtinę vertę vietos ekonomikai. Beveik 100% pagaminto sūrio bus eksportuojama, pasitelkiant „Vilvi Group“ dešimtmečius naudojamus eksporto kanalus.

Įdiegus sūrio gamybos liniją, BDB reikšmingai padidins įmonės pieno perdirbimo apimtį ir apyvartą. Pieno perdirbimo kiekis išaugs nuo maždaug 9 tūkst. iki 180 tūkst. tonų per metus. Taip pat kelis kartus išaugs ir įmonės apyvarta. Įgyvendinus projektą, bus žymiai padidintas eksporto mastas, pagerės BDB konkurencingumas. Bus sukurta ne mažiau kaip 57 naujos darbo vietos, taip skatinant ekonomikos augimą Bauskės savivaldybėje.

Iki šiol BDB sūrio negamino, nes neturėjo tam reikalingos infrastruktūros ir įrangos. Šiuo metu įmonėje dirba 52 darbuotojai. Siekiant užtikrinti sūrio gamybą, BDB pieną pirks iš vietos ūkininkų Latvijoje ir Estijos ūkių.

Pagrindiniai įmonės klientai yra Lietuvos, Nyderlandų ir Vokietijos įmonės. Šiuo metu 96% produkcijos yra eksportuojama. Dėl didelės gamyklos pajėgumų, įmonė yra viena didžiausių pramoninės grietinėlės gamintojų Latvijoje ir didžiausia išrūgų bei pieno baltymų gamintoja Šiaurės Europoje.

Remia Latvijos Žemės ūkio ministerija ir Latvijos kaimo paramos tarnybos (LAD).

Kaip apskaičiavome?

Iš viso buvo sukurti šeši vaizdai, kuriuose – simboliški objektai iš cukraus: sužadėtuvių žiedas, lūpų dažai, akiniai nuo saulės, krepšinio kamuolys, klasikinė gitara ir dviratis. Kiekvienas jų atspindi skirtingą kiekį nesuvalgytų cukrų vartojant po vieną VILKYŠKIŲ Less Sugar gaminį per dieną per tam tikrą laikotarpį, kai lyginame su panašių sūrelių ar jogurtų cukrų vidurkiu Lietuvoje.

Produktų cukrų kiekiai paskaičiuoti, remiantis Nielsen tyrimų 2021m duomenimis.

Vienas VILKYŠKIŲ Less Sugar sūrelis vidutiniškai turi apie 4,23 g mažiau cukrų lyginant su panašių sūrelių cukrų vidurkiu Lietuvoje. Todėl, pavyzdžiui, apskaičiuojant per penkias dienas nesuvartotų cukrų kiekį gramais, kai valgomi Less Sugar sūreliai, dauginame dienų skaičių iš apskaičiuoto vidutinio nesuvartotų cukrų kiekio. Padauginus gauname apie 21,13 g nesuvalgytų cukrų per penkias dienas lyginant su panašių sūrelių cukrų vidurkiu Lietuvoje. Suapvalinus gauname apie 21 g. Tuomet kūrybiškai lyginant gauname, jog šis apskaičiuotas nesuvalgytų cukrų kiekis panašu į standartinių lūpų dažų tūbelės svorį.

Vienas VILKYŠKIŲ Less Sugar jogurtas vidutiniškai turi apie 8,87 g mažiau cukrų lyginant su panašių jogurtų cukrų vidurkiu Lietuvoje. Todėl, pavyzdžiui, apskaičiuojant per savaitę nesuvartotų cukrų kiekį gramais, kai valgomi Less Sugar jogurtai, dauginame dienų skaičių iš apskaičiuoto vidutinio nesuvartotų cukrų kiekio. Padauginus gauname apie 62,06 g nesuvalgytų cukrų per septynias dienas lyginant su panašių jogurtų cukrų vidurkiu Lietuvoje. Suapvalinus gauname apie 62 g. Tuomet kūrybiškai lyginant gauname, jog šis apskaičiuotas nesuvalgytų cukrų kiekis panašu į standartinių akinių nuo saulės svorį. Skaičiavimuose laikome, jog vienas mėnuo turi 30 dienų, o vieneri metai – 365 dienas.

SIŲSTI CV

Pridėti savo CV

SIŲSTI CV




Sutinku su Privatumo politika


facebook link instagram link Linkedin EN LV