AB Kelmės pieninė kartu su partneriu VšĮ Lietuvos sveikatos mokslų universitetu įgyvendino projektą „Inovatyvaus maisto papildo, skirto vyresniems žmonėms, siekiant išvengti senatvinio silpnumo sindromo ir nepakankamos mitybos būklės, sukūrimas“. Projekto biudžetas – 854.293,64 Eur, Europos Sąjungos investicijų suma – 446.663,15 Eur. Projektas įgyvendintas nuo 2020-07-08 iki 2023-07-08.

Projektas įgyvendintas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 1 prioriteto „Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas“ įgyvendinimo priemonę Nr. 01.2.1-LVPA-K-856 „Eksperimentas“. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Projekto tikslas – vystyti MTEP bei inovacijų infrastruktūrą, siekiant sukurti inovatyvų maisto papildo maketą bei prototipą, skirtą vyresniems žmonėms, siekiant išvengti senatvinio silpnumo sindromo ir nepakankamos mitybos būklės. Preliminarus maisto papildo pavadinimas „SENESCENTIS“, lotyniškai reiškia „senėjimas“.

Veiklos:

  1. MTEP ir inovacijų infrastruktūros plėtra.
  2. MTEP veiklų organizavimas, skirtas inovatyviam produktui sukurti.

Rezultatai:

  1. Atnaujintas MTEP ir inovacijų infrastruktūrai priskirtas statinys.
  2. Įsigyta MTEP ir inovacijų infrastruktūrai priskirta įranga.
  3. Sukurtas inovatyvus maisto papildo maketas.
  4. Sukurtas inovatyvus maisto papildo prototipas.

Koncepcijos unikalumą grindžia šios charakteristikos:

  1. Maisto papildo vartojimui numatyta plati, 51 m.+ vyresnio amžiaus žmonių auditorija. Maisto papildą galės vartoti žmonės, turintys rijimo sutrikimą ar jo neturintys − galimas skirtingo miltelių kiekio maišymas su įvairiais skysčiais.
  2. Būsimo mišinio sudėtis bus gausiai praturtinta vitaminais ir mikroelementais.
  3. Maisto papildo miltelių sudėtyje naudojami išrūgų baltymai (ankstesnių projektų produktuose naudoti žirnių, kiaušinių, pieno).
  4. Anksčiau sukurti maisto papildai buvo ne miltelių konsistencijos − miltelių konsistencija patogi transportuoti, ilgesnis produkto galiojimo laikas, juos galima maišyti su norimais skysčiais, mažesnė produkto kaina. Sėkmingam projekto įgyvendinimui sukurta efektyvi partnerystė su projekto partneriu VšĮ „Lietuvos sveikatos mokslų universitetas“. AB „Kelmės pieninė“ po projekto sukurs ir išlaikys 1 tyrėjo darbo vietą bei vykdys aktyvią eksperimentinę plėtrą, užtikrinant šio projekto tęstinumą, demonstruojant prototipą, atliekant galutinį inovatyvaus maisto papildo „SENESCENTIS“ įvertinimą.

Projekto eiga:

2020 m. liepos mėn. – gruodžio mėn. organizuoti darbo susitikimai su VšĮ „Lietuvos sveikatos mokslų universitetas“ projekto įgyvendinimo komanda, kurių metu pasiskirstyta darbo užduotimis bei apibrėžtos atsakomybės ribos. Startavo koncepcijos tvirtinimo mokslinių tyrimų atlikimas.

2021 m. sausio – kovo mėn. organizuojamos MTEP veiklos, skirtos inovatyviam produktui sukurti. Įgyvendinamos MTEP veiklos pereinant iš TPL2 į TPL3 lygį. Tikslas – patvirtinti kuriamo inovatyvaus produkto-maisto papildo koncepciją. Vykdomas pirminis mokslinis tyrimas, mokslinės literatūros analizavimas, naujų žinių įgijimas. Pradėtos vykdyti maketo sukūrimo veiklos.

2021 m. balandžio – birželio mėn. pasiekimai: pateiktas baigtinis maketo tarpinių elementų technologinio vystymo kokybės modelio elementų metodologinių charakteristikų sąrašas; pateikti teoriniai TMT įrodymai; pateikti eksperimentiniai TMT įrodymai. Pradėtos vykdyti maketo sukūrimo veiklos. Tęsiamos maketo sukūrimo veiklos.

2021 m. liepos – rugsėjo mėn. pasiekimai: atlikti ir apibendrinti produkto išlaikymo atidarytoje pakuotėje tyrimų rezultatai;  įvertintas vitaminų ir mineralinių medžiagų poskonio mažinimas paruoštame papildo gėrime; parengtas laboratorinių tyrimų metodikų pritaikymas; didelis dėmesys skiriamas kokybės bei maisto saugos sistemos (RVASVT) įgyvendinimui ir priežiūrai.

2021 m. spalio – gruodžio mėn. pasiekimai: ištirtos bandomąsias partijas (išrūgų baltymų koncentrato gėrimo miltelių su vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis; braškių skonio išrūgų baltymų koncentrato gėrimo miltelių su vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, saldikliu po 6 mėn. laikymo skirtingomis laikymo salygomis: palyginti gauti rezultatus su rezultatais gamybos pradžioje ir po 3 mėn.; atlikta 2021-05-19 pagamintų papildo mėginių juslinė analizė); atlikti mikrobiologiniai tyrimai.

2021 m. spalio – gruodžio mėn. pasiekimai: atlikti laboratoriniai tyrimai ir juslinis vertinimas bandomųjų papildų partijų  2021-05-19 (išrūgų baltymų koncentrato gėrimo miltelių su vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis; braškių skonio išrūgų baltymų koncentrato gėrimo miltelių su vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, saldikliu laikymo skirtingomis laikymo salygomis: palyginti gauti rezultatai su rezultatais gamybos pradžioje ir po 3 bei 6 mėn; atlikti mikrobiologiniai tyrimai.

2022 m. sausio – kovo mėn. tęsiamos maketo sukūrimo veiklos; atlikta duomenų analizė už laikotarpį nuo projekto pradžios, papildant aktualiais tyrimais bei veiklomis, kurie buvo vykdomi per 2022 m. 01-03 mėn.

2022 m. balandžio – birželio mėn. pasiekimai: po ekspertinės analizės sėkmingai įvertintos Mokslinių tyrimų ir Eksperimentinės plėtros tarpinės ataskaitos, ištyrus pusės – 100 (iš numatytų 200) – tiriamųjų rezultatus.

2022 m. liepos – rugsėjo mėn.  tęsiamos vykdyti (gal vykdomo) maketo sukūrimo bei tobulinimo veiklos.

2023 m. sausio – kovo mėn. pasiekimai: intensyviai vykdomi eksperimentinės plėtros tyrimai, atliekant tikslinius biofarmacinius  ir klinikinius  bandymus bei tyrimus. Tobulinamas inovatyvaus maisto papildo maketas. Atlikti „Išrūgų baltymų koncentrato gėrimo miltelių su vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis“, po 18 mėn išlaikymo laboratoriniai tyrimai ir gautų ezultatų analizavimas.

2023 m. balandžio – birželio mėn. pasiekimai: sukurtas inovatyvus produktas, skirtas vyresniems žmonėms siekiant išvengti senatvinio silpnumo sindromo ir nepakankamos mitybos būklės. Moksliniai tyrimai buvo orientuoti į inovatyvaus maisto papildo maketo bei prototipo sukūrimą, jo funkcionalumo inovatyvios kompozicijos ir technologijos, pagrįstos moksliniais klinikiniais tyrimais.

Kaip apskaičiavome?

Iš viso buvo sukurti šeši vaizdai, kuriuose – simboliški objektai iš cukraus: sužadėtuvių žiedas, lūpų dažai, akiniai nuo saulės, krepšinio kamuolys, klasikinė gitara ir dviratis. Kiekvienas jų atspindi skirtingą kiekį nesuvalgytų cukrų vartojant po vieną VILKYŠKIŲ Less Sugar gaminį per dieną per tam tikrą laikotarpį, kai lyginame su panašių sūrelių ar jogurtų cukrų vidurkiu Lietuvoje.

Produktų cukrų kiekiai paskaičiuoti, remiantis Nielsen tyrimų 2021m duomenimis.

Vienas VILKYŠKIŲ Less Sugar sūrelis vidutiniškai turi apie 4,23 g mažiau cukrų lyginant su panašių sūrelių cukrų vidurkiu Lietuvoje. Todėl, pavyzdžiui, apskaičiuojant per penkias dienas nesuvartotų cukrų kiekį gramais, kai valgomi Less Sugar sūreliai, dauginame dienų skaičių iš apskaičiuoto vidutinio nesuvartotų cukrų kiekio. Padauginus gauname apie 21,13 g nesuvalgytų cukrų per penkias dienas lyginant su panašių sūrelių cukrų vidurkiu Lietuvoje. Suapvalinus gauname apie 21 g. Tuomet kūrybiškai lyginant gauname, jog šis apskaičiuotas nesuvalgytų cukrų kiekis panašu į standartinių lūpų dažų tūbelės svorį.

Vienas VILKYŠKIŲ Less Sugar jogurtas vidutiniškai turi apie 8,87 g mažiau cukrų lyginant su panašių jogurtų cukrų vidurkiu Lietuvoje. Todėl, pavyzdžiui, apskaičiuojant per savaitę nesuvartotų cukrų kiekį gramais, kai valgomi Less Sugar jogurtai, dauginame dienų skaičių iš apskaičiuoto vidutinio nesuvartotų cukrų kiekio. Padauginus gauname apie 62,06 g nesuvalgytų cukrų per septynias dienas lyginant su panašių jogurtų cukrų vidurkiu Lietuvoje. Suapvalinus gauname apie 62 g. Tuomet kūrybiškai lyginant gauname, jog šis apskaičiuotas nesuvalgytų cukrų kiekis panašu į standartinių akinių nuo saulės svorį. Skaičiavimuose laikome, jog vienas mėnuo turi 30 dienų, o vieneri metai – 365 dienas.

SIŲSTI CV

Pridėti savo CV

SIŲSTI CV




Sutinku su Privatumo politika


facebook link instagram link Linkedin EN